O nama

Društveno poduzeće KopriVITA osnovano je kako bi potencijalima svojih zaposlenika i prirode kojom smo okruženi stvorilo novu, dodatnu vrijednost svoje zajednice.

Osnovana 2021. godine, KopriVITA kao cilj ima zapošljavati osobe s invaliditetom i pripadnike drugih marginaliziranih društvenih skupina te proizvoditi prehrambene i druge proizvode s dodatkom koprive.

Priča KopriVITA-e počela je i mnogo prije osnivanja društvenog poduzeća. Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice, odnosno njena predsjednica Marija Mraz, zaposlenici, članovi i volonteri, počeli su ideju tjestenine s dodatkom koprive provoditi u stvarnost prije mnogo godina, isprobavanjem recepata, oblika i okusa te poklanjanjem tjestenine u raznim prigodama i na manifestacijama na kojima je udruga sudjelovala. Ozbiljan korak bio je EU projekt „IKSoC – Inovativni koprivnički socijalni centar KopriVITA“, kojim su stvoreni preduvjeti za osnivanje društvenog poduzeća. S obzirom na to da je jedan od glavnih ciljeva društvenog poduzeća uključiti marginalizirane skupine, potrebno ih je i pripremiti za posao, educirati, osnažiti i približiti ih tržištu rada, što je bio cilj projekta. Uz to, radilo se i na promicanju društvenog poduzetništva u javnosti, kao još uvijek nedovoljno poznatog oblika djelovanja.

Nakon tog projekta, Udruga „Bolje sutra“ provodi još dva, kojima je cilj dovršiti uspostavu društvenog poduzeća, stvoriti sve uvjete za rad i izaći na tržište te ostvariti zacrtanu misiju.

Zašto baš kopriva? Kopriva je iznimna i jedinstvena biljka čije vrijednosti često prolaze nezapaženo. Nalazi se svuda oko nas, no pomalo je neugledna, pecka i najčešće se držimo podalje od nje. Ne znamo što bismo s njom i čemu uopće služi. No, oni koji joj se posvete, otkriju bezbrojne mogućnosti i kvalitete koje ima.
Neugodna je istina da mnogi na sličan način razmišljaju i o osobama s invaliditetom – nevidljivi su, držimo se podalje od njih i ne znamo što bismo s njima, no imaju veliki potencijal i kvalitete.
Kopriva je svestrana, zdrava, ukusna i ljekovita biljka iskoristiva na nebrojene načine, a u KopriVITA-i želimo pokazati sve njene strane.

U KopriVITA-i vjerujemo da svatko može svoju zajednicu i svijet u kojemu živi, bio on malen ili velik, učiniti boljim i ljepšim. Osobe s invaliditetom ili drugim poteškoćama, oni na rubovima društva ili oni kojima se na tržištu rada iz bilo kojeg razloga jednostavno ne daje prilika – nisu iznimka. Svatko zaslužuje priliku da radi, doprinosi, brine za sebe i osjeća se korisnim, jer to je put prema samopoštovanju, samopouzdanju i, možda najvažnije, samostalnosti. Upravo je samostalnost ono do čega osobe s invaliditetom u svom životu najteže dolaze, a posao može biti prvi korak prema novom životu.

KopriVITA je osnovana kao društveno poduzeće kako bi što efikasnije uključila marginalizirane skupine. Društvenom poduzeću primarni cilj nije stvaranje i gomilanje dobiti, već integracija onih društvenih skupina koje samo društvo gura od sebe. Time se, uz ekonomsku, stvara i vrijednost za zajednicu i društvo.